• slider_az_osz_erkezese
  • slider_gesztenye
  • slider_lightning_fireworks
  • slider_szejke_ut
  • slider_szokokut
  • slider_tuzijatek
  • slider_udv_felho

     A székelyudvarhelyi Vulticulus Földrajzi Társaság TÉR nevű kezdeményezését 2011-ben indította el, melynek célja, hogy újszerű megközelítésben felhívja a figyelmet azokra a közterekre, amelyek annak ellenére, hogy nap, mint nap közösségi használatban vannak, valamilyen oknál fogva elhanyagoltak, használóikban rossz közérzetet keltenek.

     A Vulticulus spontán szervezett úgynevezett tér-rehabilitációs programokkal időszakos megoldást kínálva próbálja e tereket használói számára élhetőbbé, túlélhetőbbé tenni.

   fotok 721 A kezdeményezés első állomása a 2011 októberében városunk egykori neves fényképészének, id. Kováts Istvánnak (1881-1942) a hagyatékából létrehozott Vidéki életképek a múlt század elején c. fotókiállítása. E kiállítás elsődleges célja – a hagyaték kevésbé ismert példányainak bemutatásán kívül – a székelyudvarhelyi Városi Poliklinika földszinti folyosóinak hangulatosabbá tétele. A szokatlan helyszínválasztás sikerét jól mutatja, hogy a nagyváradi Belmar Indoor Media Kft.-vel partnerségben létrehozott kiállítási felület három év elteltével napjainkban is a járóbeteg-rendelő folyosóit díszíti.

    2013 márciusában a Haáz Rezső Múzeummal partnerségben, valamint Tóth Attila és Wanek Ferenc geológusok szakmai koordinálásával – a kezdeményezés második állomásaként – Székelyföldi kövületek címmel Bányai János hagyatékából válogatva ősmaradványokat állítottunk ki a belvárosi boltok kirakataiba.
fotok 033

   A két hétig tartó szabadtéri tárlatnak – a fentebb megfogalmazott tér-rehabilitációs célkitűzéseken kívül – másodlagos célja, hogy e statikus kiállítási tárgyakat a hagyományos kiállítási térből új környezetbe helyezve újrafogalmazzuk, illetve érdemi mondanivalóját nagyobb közönséghez próbáljuk meg eljuttatni. A pozitív visszajelzések sokasága azt igazolja, hogy sikerült.

Kilyén Barna
Vulticulus Földrajzi Társaság, elnök

Keresés az Oldalon

2015 július 9

élhető udvarhelyi háztartások

kerekasztal beszélgetés

tudj meg többet!

 

Egycsepp

 

Térrendezés

 

Sétapálca