• slider_az_osz_erkezese
  • slider_gesztenye
  • slider_lightning_fireworks
  • slider_szejke_ut
  • slider_szokokut
  • slider_tuzijatek
  • slider_udv_felho

Hírek Események

 

    A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány kezdeményezésében 2015-ben elindult Élhető Udvarhely mozgalom keretében újabb előrelépések várhatók. A Közösségi Alapítvány a mozgalom munkájában részt vevő több civil szervezettel együttműködve, jelesül a Szekler Teker Egyesülettel, az Udvarhelyszéki EKE-vel és a Feel Good Sportegyesülettel közösen dolgozták ki és valósítják meg az Aktív Udvarhely projektet.


   A 2017 november – 2018 április időszakban megvalósuló projekt a fenntartható és aktív város kialakításához kíván hozzájárulni. Ennek érdekében több típusú tevékenység valósul majd meg.

   Az első tevékenységcsoport a „Bringázz az iskolába” nevet viselő középiskolásoknak szóló elméleti és gyakorlati biciklis oktatás, melyet a Szekler Teker képzett oktatói vezetnek majd le. Mivel bátorítani szeretnék a fiatalok körében a biciklis közlekedést, az oktatás mellett a projekt keretében négy középiskola majd biciklitárolókkal is gazdagodik.


   Az egészséges, aktív életmód szorgalmazása érdekében a projektcsapat a várost körülvevő túraösvényt fog kialakítani, útvonal felfestéssel, tájékoztató táblákkal és pihenőhelyekkel. Térkép is készül majd az útvonalról. Ugyanakkor egy Udvarhelyi Teljesítmény Túra megszervezésére is sor kerül áprilisban, amellyel a túraösvény élménydús felfedezését garantálják a résztvevőknek.

   A projektet a Charles Stuart Mott Alapítvány támogatja a Globális Kihívások Helyi Megoldások Programja keretében a Lengyelországi Jótékonysági Akadémia révén. A projekt összértéke 25.367 dollár, melyből a támogató hozzájárulása 14.917 dollár, a fennmaradó 10.450 dollár a helyi közösség hozzájárulása. Székelyudvarhely Város Önkormányzata már a pályázat megírásakor tanácsi határozattal döntött arról, hogy 5.400 dollárral támogatja e projekt megvalósulását.

 

 

    A 2016-os év új lehetőségekkel és kihívásokkal indult az Élhető Udvarhely csoport számára, hiszen január végén jött a hír, miszerint egy 2012-ben elindított kerékpáros infrastruktúra tanulmányt poroltak le, egészítettek ki, és tettek közvitára négy székelyudvarhelyi önkormányzati képviselő, Jakab Áron Csaba, Sinka Arnold, Gidó Csaba és Berde Zoltán.

    Mivel a kerékpáros közlekedés ösztönzése egyik alapvető feltétele városunk élhetőbbé tételéhez, ugyanakkor tudván azt, hogy a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal nemrégiben indította el a fenntartható Mobilitási Terv kidolgozását, ezért történelmi pillanatnak gondoltuk, hogy a minket érintő témában, a kerékpáros infrastruktúra kidolgozásában cselekvően is szerepet vállaljunk. Bringas Terkep UDVTöbb egyeztetés során alakult ki a tanulmány végleges formája (www.kerekpar.ro), amelybe a kezdeményező önkormányzati képviselőkön kívül magánszemélyek és a civil társadalom képviselői is ( Szekler Teker, Feel Good Sportegyesület, EKE-Székelyudvarhely, Szabó „Kobra” Zoltán, és mások ) bekapcsolódtak. A végleges kerékpáros infrastruktúra tanulmányt a székelyudvarhelyi Mobilitási Terv elkészítésén dolgozó szakemberek ( FIP Consulting ) is pozitívan véleményezték, tehát szakmai szempontból kivitelezhető, és a székelyudvarhelyi kerékpáros közösség részéről is vállalható.

    A konkrét kerékpáros infrastruktúra kialakítása mellett mindenki fontosnak tartotta, hogy az oktatásra és szemléletformálásra is nagy hangsúlyt kell fektetni a közeljövőben, illetve hogy a kerékpáros közösség képviselői tagjai lehessenek a városi közlekedésfejlesztési munkacsoportnak.


    A továbbiakban csak a szándék hiánya állhat útjába annak, hogy a székelyudvarhelyi Mobilitási Terv szerves része legyen a felújított kerékpáros infrastruktúra tanulmány, és kis időn belül konkrét előrelépések legyenek a kivitelezés terén.

Élhető Udvarhely csoport

     November 5. és 7. között Szebenben jártunk, hogy részt vegyünk az éves Közösségi Alapítványok konferenciáján. Mind a tizenhat, az országban található alapítvány képviseltette magát és a két nap alatt fontos tapasztalatcserék zajlottak.

Konferencia Szeben 1    Több alapítvány mutatott be példaértékű tevékenységet, és nekünk is alkalmunk nyílt egy rövid előadás keretén belül, hogy a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány képviselőiként beszámoljunk az Élhető Udvarhely csoport céljairól és megvalósításairól.

    Annak köszönhetően, hogy a csoport már egy tartalmas múlttal rendelkezik, alig fért bele a meghatározott időbe a bemutató. A hallgatóság érdeklődését leginkább a kerékpáros megmozdulások keltették fel, és elismerő tapssal méltányolták az Egy csepp is számít c. rövidfilmet, melyet az angol feliratos változattal vetítettünk le a nagyközönségnek. Az előadást követően is megkerestek még kérdésekkel és elismerően nyilatkoztak a rövidfilmről.Konferencia Szeben 2

    Mind a szervezők, mind a résztvevők fontosnak és követendő példának vélték az Élhető Udvarhely csoport tevékenységét, mely csak megerősítette bennünk, hogy érdemes ezt folytatni, mert tennivaló akad bőven.


Filmul Conferinței Naționale a Fundațiilor Comunitare din România 2015

   Június 11-én ismét ülésezett az Élhető Udvarhely csoport. Beszélgetésünk fő témája ezúttal a környezetterhelés mértékének csökkentése, illetve annak módjai voltak, ezen belül is a szelektív hulladékgyűjtés fontossága.

   A korábbi beszélgetéseken felmerülő „szemetes” témát részletesebben is át akartuk beszélni, ezért meghívtuk Pál Lenkét, az uEKE titkárát, hogy személyes tapasztalatain keresztül meséljen egy kicsit nekünk a szelektív gyűjtésről, és arról, hogyan vette rá magát arra, hogy kevesebb szemetet termeljen. A környezetvédelmi témában érdekelt szervezetek mellett civilek is részt vettek a megbeszélésen.

   A csütörtöki találkozón számos ötlet elhangzott, a résztvevők azt tartották a legfontosabbnak, hogy tudatosítani kell a fogyasztókban, vásárlásaink után mekkora mennyiségű szemetet termelünk például a túlzott csomagolással. A tudatosítással kapcsolatban jöttek az első ötletek: videókkal, plakátokkal, akár flashmobbal kellene felhívni az emberek figyelmét arra, hogy mennyit szemetelünk.

   A megbeszélésen elhangzott, a hulladéktermelés nagyobb része ugyan az iparból származik, de „addig nagyban semmi nem fog változni, amíg kicsiben nem változtatunk.” A témavezető szerint, a hulladékcsökkentést otthon kell kezdeni, tudatosan kell arra figyelni, hogy minél kevesebb dolog legyen, amit ki kell dobnunk. Amit pedig kidobunk, azt igyekezzünk lehetőségeinkhez mérten szétválogatni. Pál Lenke utalt itt a szerves anyagokra, amit sokan ahelyett, hogy komposztálnának kifogásokat keresve inkább a könnyebb utat választják, és egy helyre dobják a többi szeméttel.

   A csoport tagjaival abban egyeztünk, további beszélgetéseket szervezünk a témában, amelyekre igyekezünk kompetens szervezeteket is bevonni, ugyanakkor a nyár végén egy figyelemfelkeltő akciót is szerveznénk Székelyudvarhelyen, amelynek részleteit a következő találkozókon szögezzük le.

Keresés az Oldalon

2015 július 9

élhető udvarhelyi háztartások

kerekasztal beszélgetés

tudj meg többet!

 

Egycsepp

 

Térrendezés

 

Sétapálca